Het belang van bomen en planten

de voordelen van groen

Bomen en planten in de stedelijke omgeving dragen bij aan het terugdringen van hitte, droogte, wateroverlast, slechte luchtkwaliteit en verbeteren de biodiversiteit.

Tegengaan van hitte, droogte en wateroverlast. De kracht van bomen is dat ze met hun bladerdek natuurlijke schaduw bieden, waarmee ze tijdens warme zomerperiodes de omgevingstemperatuur verlagen en zo het hitte-eilandeffect verminderen. Bomen en planten absorberen regenwater, waardoor het risico op wateroverlast wordt verkleind en de kosten van het herstellen van de schade worden teruggedrongen.

Bevordering van de biodiversiteit. Bomen en planten leveren voedsel en bieden leefruimte, bescherming en nestgelegenheid aan insecten, vogels en kleine zoogdieren. Zo dragen ze bij aan de bevordering van de biodiversiteit in steden.

Voordelen voor de gezondheid en sociale cohesie. Openbaar groen bevordert lichamelijke activiteit, vermindert stress en verbetert de luchtkwaliteit. Hiermee heeft het een positief effect op de gezondheid van mensen. Bovendien creëren groene openbare ruimtes ontmoetingsplekken, die de sociale cohesie versterken en bijdragen aan een gevoel van welzijn en verbondenheid in de gemeenschap.

Groene steden zijn aantrekkelijke en veerkrachtige steden, die bestand zijn tegen klimaatverandering en een gezonde, prettige en duurzame leefomgeving bieden voor al hun inwoners, mens en dier.

De bomen en planten van Boot & Dart worden toegepast in de meest uiteenlopende groenprojecten, waaronder woonwijken, parken, bedrijventerreinen, rotondes, wegen en vliegvelden. Ontdek de veelzijdige toepassingen van onze producten in projecten door heel Europa.

Laat u inspireren door de foto’s van een aantal voltooide projecten. Bent u met een specifieke opgave bezig en ziet u deze niet terug in het overzicht? Neem gerust contact met ons op, de kennis en ervaring die we bij vergelijkbare projecten hebben opgedaan delen we graag. We zijn niet voor niets de specialisten in functioneel groen.

Klimaatbestendig groen

voor de gezonde stad

Klimaatbestendig groen is cruciaal in steden vanwege toenemende extreme weersomstandigheden zoals hittegolven en zware regenval. Het versterkt de veerkracht van steden tegen klimaatverandering door het verminderen van hitte-eilanden en het voorkomen van wateroverlast. Groen draagt ook bij aan betere luchtkwaliteit en biodiversiteit, en helpt bij het herstel van natuurlijke ecosystemen in stedelijke gebieden. Kortom, klimaatbestendig groen is niet alleen mooi voor bewoners, maar ook essentieel voor duurzame, gezonde en veerkrachtige steden.

Coole verkoelende planten

Vakbeplanters leveren een bijdrage aan het verkoelen van de stad. Al het stadsgroen koelt door verdamping, waarbij niet zozeer de plantensoort, maar het totale volume aan groen bepaalt hoe groot het effect is. Grote plantvakken zijn daarom een belangrijk onderdeel van klimaatbestendig stadsgroen. Goed sluitende plantvakken houden bovendien de bodem eronder koel met hun schaduw, waardoor deze minder uitdroogt en na zonsondergang geen overtollige hitte uitstraalt. Vakbeplanters met een vrij lichte kleur of sterk glanzend blad weerkaatsen de hitte van de zon het best.

Voorbeelden van goed sluitende vakbeplanters, die geschikt zijn voor grote vakken in de zon en weerkaatsend blad hebben:

Namen in groen zijn inheems of bevatten inheemse soorten

Latijnse naamNederlandse naam
Aegopodium podagraria ‘Variegatum’Bonte Zevenblad
Alchemilla mollisFraaie vrouwenmantel
Aster ageratoidesJapanse dwergaster
BuddlejaVlinderstruik
Carex (bontbladig)Zegge
Cornus alba (geelbladig, bontbladig)Witte kornoelje
Cornus sericea ‘Kelseyi’Canadese kornoeljes
Cotoneaster dammeri ‘Gelre’Cotoneaster
Deschampsia cespitosaRuwe smele
Deutzia gracilisSlanke deutzia
Euonymus fortunei (bontbladig)Klimkardinaalsmuts
Geranium cantabrigiense, endressii, macrorrhizumOoievaarsbek
Geranium ‘Rozanne’, ‘Tiny Monster’Ooievaarsbek
Hedera hibernicaIerse klimop
Hippophae rhamnoides ‘Silver Star’Duindoorn
HydrangeaHortensia
Hypericum dummeri ‘Peter Dummer’Hertshooi
Juniperus pfitzerianaJeneverbes
Kalimeris incisaZomeraster
Lamium maculatumGevlekte dovenetel
Ligustrum obtusifoliumLiguster
Lonicera japonicaJapanse kamperfoelie
Lonicera nitida ‘Maigrin’Buxuskamperfoelie
Matteuccia struthiopterisStruisvaren
Microbiota decussataSiberische tapijtcipres
NepetaKattenkruid
Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’Dikkemanskruid
Pennisetum alopecuroidesBreed lampenpoetsergras
Photinia fraser ‘Red Robin’Glansmispel
Physocarpus capitatus ‘Tilden Park’Sneeuwbalspirea
Physocarpus opulifolius ‘Dart’s Gold’Sneeuwbalspirea
Phlomis russelianaBrandkruid
Potentilla fruticosaStruikganzerik
Ribes glandulosumSierbes
Rosa (vakbeplanters)Roos
Rubus ‘Kenneth Ashburner’Braam
Salix repensKruipwilg
SpiraeaSpirea
Stephanandra incisaKransspirea
Symphoricarpos chenaultiiSneeuwbes
Symphytum azureum, grandiflorumSmeerwortel
Taxus baccata ‘Summergold’Taxus
Weigela (groen- en bontbladig)Weigela

Klantenportal

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
> Aanmelden
> Wachtwoord vergeten